Jump to content

Ez történik valójában az arcoddal, ha sminkben alszol

2017. 11. 11. 20:34

Sokan elkövetik azt a jelentéktelennek tűnő hibát, hogy egy fárasztó este, egy buli után sminkben fekszenek le aludni. A következmény viszont nem csupán annyi, hogy fekete karikákkal a szeme körül ébred az ember.

A festék eltávolítása azért fontos, mert hosszútávon maradandó károsodásokat okozhat az arcbőrön és a szemkörnyéken a dekorkozmetikumok állandó jelenléte. A problémát a következők miatt nem szabad elbagatellizálni.

Magának az arcbőrnek is regenerálódnia kell pihenés közben, nemcsak a szervezetnek, a festékek hatóanyagai viszont akadályozzák a bőr megújulási folyamatait. A smink káros kémiai anyagai ráadásul az éjszaka folyamán felszívódhatnak a szervezetedbe.

A bőr a test legnagyobb kiterjedésű szerve. Alvás közben a bőrön át beszivárognak a smink vegyi anyagai. Sara Strand makeup-művész szerint az arcfestékben található természetes olajok is lehúzódnak, és eltömítik a pórusokat, pattanásokat és aknékatokozva. A bőrt víz, proteinlipidek és ásványi anyagok alkotják, a felszínén lévő pórusok pedig lehetővé teszik az izzadást, míg az arcbőrön található faggyúréteg természetes kenőanyagként hidratál. A smink azonban blokkolja ezeket a kis pórusokat, és felborítja a természetes folyamatokat.

A festékek nemcsak gátolják a bőrmegújító mechanizmusokat, hanem vizet elvonva szárítják is a bőrfelszínt. Ennek eredménye a fáradt arc, illetve a fiatalos ragyogás eltűnése. A göröngyös és fakó bőr szintén a tisztítás hiánya miatt lép fel. A száraz és pergamenszerű, pikkelyes részek az orr körül és a szemöldöknél jelentkezhetnek leginkább.

(Forrás: femina.hu)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign