Jump to content

A fogamzásgátló abbahagyása

2018. 01. 09. 21:30

Érdemes odafigyelni a tabletta elhagyása után a test jelzéseire.

A nők igen nagy százaléka fogamzásgátló tabletták szedésével védekezik a nem kívánt terhesség ellen. Azonban, amint abbahagyják a gyógyszer szedését, nem várt tüneteket tapasztalhatnak.

A legtöbb nő a fogamzásgátló tabletta letétele után vérzészavarral küzd. Általában a menstruáció kimaradását vagy meglepően hosszú ciklust tapasztalnak ekkor, ami anovulációra utalhat. Ennek oka, hogy, bár a mai készítmények igen kis hormonmennyiséget tartalmaznak, a szervezetnek egy kis időbe telhet visszaállnia a normál működésbe. A probléma csak egy-két ciklus erejéig szokott tartani, utána a panasz rendszerint megszűnik. Ha mégsem, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni, ugyanis a fogamzásgátlók olyan betegségeket nyomhatnak el, mint a PCOS, és sokan csak a készítmény elhagyása után szembesülnek az állapot meglétével.

Sok pubertáskorban lévő lánynak írnak fel bőrproblémáira fogamzásgátló tablettát, ami eltünteti a zavaró pattanásokat. Ennek oka, hogy a benne található hormonoknak köszönhetően csökkenti a bőr zsírosságát, ami hozzájárul az akné kialakulásához. Azonban, ha valaki hosszú idő után abbahagyja a tabletta szedését, akkor ismét előjöhetnek a pattanások, és akár fél évbe telhet, míg a bőr állapota ismét helyreáll. A túl sok tesztoszteron és a már említett PCOS szintén okozhat bőrproblémákat, így célszerű panasz esetén vizsgálatokat végezni.

Ma már senki nem gondol utána, hogy a fogamzásgátló tabletták megjelenése előtt milyen furcsa eszközök álltak rendelkezésre a nem kívánt terhesség megelőzésére. 

(Forrás: femina.hu / kép: Pinterest)
divatesszepseg_sticky_layer_redesign